Oplev Antoni Gaudís mesterværker i Barcelona

Barcelona by, forlænget weekend, ferie i BarcelonaArkitekten Antoni Gaudí er uløseligt forbundet med Barcelona. Hans bygninger og projekter er en varig del af Barcelonas bybillede og kulturhistorie. Det er faktisk svært at forestille sig et Barcelona uden ham.

Gaudís værker er i dag emblematiske for Cataloniens hovedstad og Spaniens næststørste by, Barcelona. Gaudís særegne stil forbindes med byen i tusindvis af sammenhænge, og kronen på værket - den storslåede tempelkirke La Sagrada Familia - er stadig under konstruktion i dag 89 år efter mandens død. Her er det ingen kliche at tale om at hans ånd lever videre i et nærmest tidløst udtryk, som igen og igen forbindes med den dejlige solby på nye måder. Efter planen skal La Sagrada Familia - den hellige familie - stå færdig netop på 100-året for Gaudís død i 2026. Projektet er på alle måder en arkitektonisk og ingeniørmæssig kraftpræstation af de meget, meget sjældne.  La Sagrada Familia strækker sig mod himlen midt i Barcelonas travle bykvarterer.

Læs mere om Barcelona her

Så er Gaudís herlige Park Güell en helt anden form for arkitektonisk projekt. Her er det i høj grad samspillet mellem natur og kultur, som er i centrum. Park Güell nærmest klæber sig til skråningerne på Barcelonas bakker og er en formidabel platform, når byen skal nydes lidt på afstand. Udsigten er uovertruffen og luften klar og frisk. Parken er stor nok til at man kan bruge en halv dag og så forbinder den direkte til omgivende naturområder via stier, så det er et fremragende område at tage på udflugt og vandre i. Park Güell ligger lige ovenfor det hyggelige kvarter Gràcia, som er kendt for sine mange små livlige pladser med gode cafeer og smalle gågader.

En tand længere sydpå ligger Eixample, hvor den catalanske modernisme nok finder sit klareste udtryk. Også i form af et par modernistiske Art Nouveau perler i verdensklasse med umiskendeligt aftryk fra Gaudís hånd. Casa Milà - også ofte kaldet La Pedrera - er en enestående bygning, hvor både de store linjer og de mindste detaljer afslører et nøje gennemtænkt og inspirerende design. Det samme kan siges om Casa Batlló, hvor de for Gaudí så karakteristiske organiske træk måske er endnu mere tydelige. Blandt lokale kaldes dette hus Casa dels ossos - skellethuset. De imponerende facader på Casa Milà og Casa Batlló er bare begyndelsen - det indre er mindst lige så imponerende og bestemt værd at bruge nogle timer på. God fornøjelse!

shade