Cataloniens kulinariske klasse - og fremragende hverdagsmad!

Mange danskere forbinder næsten udelukkende Catalonien med hovedstaden Barcelona. Men den madmæssige hovedstad er snarere Girona, som ligger en times kørsel mod nordøst.

Cataloniens madkultur har længe været et trækplaster, og madkendere fra hele verden valfarter til Girona og de omkringliggende områder, hvor michelin-restauranterne nærmest ligger som perler på en snor.

Hvis man skal pege på en enkelt kok, som i særklasse fik anbragt Catalonien solidt i den globale gastronomiske sværvægtsklasse, er der nok ingen vej uden om catalaneren Ferran Adrià. Han er simpelthen en superstjerne inden for kogekunsten.

Adrià blev født i Barcelona og startede som opvasker, men det var længere mod nordøst på den smukke Costa Brava kyst, at han fik sit store gennembrud med den nu legendariske restaurant og verdensberømte elBulli, der altid kun havde åbent det halve af året, fordi Adrià brugte det andet halvår på at udvikle og perfektionere sine opskrifter. Han er også kendt som en eksperimenterende og nytænkende kok og står blandt andet bag det "molekylære køkken".

Læs mere om Barcelona

I den mere traditionelle ende af skalaen har Catalonien også masser at byde på. Her var den nu afdøde kok Santi Santamaria banebrydende. Han var den første catalanske kok, der opnåede at få de eftertragtede tre michelin-stjerner for sin berømte restaurant Can Fabes. Selvom denne restaurant er lukket, kan den traditionelle catalanske cuisine stadig opleves mange steder i området.

Vil du opleve det bedste af det traditionelle kombineret med nyere madlavning, er El Celler de Can Roca et godt bud. Denne restaurant i Girona blev i 2013 kåret til verdens bedste og har tre michelin-stjerner at bryste sig med. En helt særlig oplevelse for madelskere.

Men det allermest geniale ved Catalonien er måske nok, at hverdagsmaden er så fremragende:

Man kan sagtens udsøge sig det sublime på verdensberømte restauranter, men man kan også på de fleste gadehjørner finde for eksempel tapas og andre hurtige retter i fremragende kvalitet. Det skyldes nok det solrige klima som giver herlige, velsmagende friske grøntsager og kraftfulde frugter - dertil det nærliggende Middelhavs mange fristelser på fiskeområdet.

Og muligheden for lidt kølig cava til ganen trækker heller ikke fra. God appetit!

shade