Lissabons centrale bydele

Lissabon centrum, togvogn i LissabonLissabon er en dejlig by, og den centrale del udforskes bedst til fods. Du kan ubesværet bevæge dig rundt i de forskellige bydele, og der venter altid en oplevelse om næste hjørne.

Det med ubesværet gang gælder måske ikke helt for bydelen Bairro Alto, som betyder "øvre bydel". Her skal du nemlig op ad en stejl bakke, men det er besværet værd. Bydelen byder på fantastiske udsigter over resten af Lissabon - også lige over til borgen på den modsatte bakke over Alfama. Det er også i Bairro Alto, at Lissabons natteliv er mest pulserende - her findes noget for enhver smag, både traditionelt og moderne. Har du ikke lyst at okse op ad bakken, kan du også tage turen i den ikoniske skrå gule sporvogn, der kører op og ned i pendulfart.

Læs mere om Lissabon her

Mod syd ligger Alfama på en mindre stejl bakke. Alfama er Lissabons gamle bydel, og her er masser af kulturelle og historiske seværdigheder - ikke mindst São Jorge-borgen som er et af byens mest kendte vartegn og en stor oplevelse at besøge inde som ude. Det er også her byens ældste Fado-huse er at finde – Fado er den traditionelle lidt melankolske portugisiske sang- og musikstil. Alfama er speciel i Lissabon, fordi bydelen overlevede de store jordskælv i 1755 og dermed giver et autentisk billede af det gamle Lissabon, som ikke findes tilsvarende i andre bydele. Nedenfor Alfama ligger Baixa.

Baixa er Lissabons egentlige bycenter, byens hjerte om man vil. Området blev lagt øde af jordskælvet i 1755, og det gav arkitekterne og byplanlæggerne muligheden for at starte på en frisk. Resultatet er storslået selvom baggrunden er tragisk: Baixa er en af Europas mest elegante bykerner med den storslåede bue Arco da Rua Augusta og tilhørende kæmpetorv som hovedattraktion og naturligt endepunkt for gågaden.

Det er også i Baixa, at hovedparten af byens finere forretninger er at finde. Maden og vinen er god i hele Lissabon, men faktisk ofte lidt billigere i Baixa, måske fordi konkurrencen her er hårdere mellem dusinvis af restauranter - særligt fiskeretter er i topklasse i Lissabon, så gå ikke glip af dem!

shade