Lokale nationalretter i Thailand

Mad på Koh SamuiHvad skal du spise, hvis du rejser til Thailand? Vi bad vores kollega, som har boet i Thailand om, at finde nogle af de bedste og mest lokale retter, som du bør prøve, nogle af dem er utrolig stærke. Men når man rejser til Thailand kan man forvente, godt vejr, gode strande og stærk mad. 

Lokale specialiteter i Bangkok

I dag kan du få lækre madretter fra alle verdenshjørner i Bangkok, og byen tiltrækker både Michelin-kokke og madelskere fra nær og fjern. Men faktisk har det centrale Thailand en række lokale specialiteter, som du bør smage, når du besøger Bangkok. Området siges at producere den mest velsmagende jasminris, men ris gør det ikke alene. Her er 3 retter, du bør nyde, når du besøger Bangkok:

1. Grøn karryret (Green Curry eller på thailandsk Gaeng Kiaow Waan)

Retten er baseret på kokosmælk og karrypasta med grøn chili, som giver retten sin grønne farve. I karrypastaen benyttes gerne galangarod, hvidløg, citrongræs, kaffirlimeblade, koriander, spidskommen, rød gurkemeje, rejepasta, salt og peber. Fyldet indeholder gerne hvid fisk, oksekødsstrimler, kylling eller tofu samt små thailandske auberginer, peberfrugt, bønner og løg.  Fyldet varieres alt efter smag og behag. Retten tilsmages med palmesukker og fiskesovs og pyntes til sidste med friske kaffirlimeblade og hellig basilikum.

2. Phanaeng karryret (Phanaeng Curry)

Denne ret er ligeledes baseret på kokosmælk og en pasta (phanaeng curry paste), der består af ristede korianderfrø, spidskommen, muskatnød, grøn og rød chili, kardemomme, salt og peber samt frisk galangarod, citrongræs, kaffirlimeblade, hvidløg, skalotteløg og rejepasta. Traditionelt inkluderer retten tynde oksekødsstrimler, men man kan også benytte kylling eller tofu. Phanaeng-retten smages til med fiskesovs og palmesukker og pyntes med diverse grønne urter.

3. Tom Yam-suppe (Tom Yam soup)

Den berømte Tom Yam-suppe er en klar suppe, der er stærk og syrlig. Suppens bouillon er baseret på friske ingredienser såsom citrongræs, kaffirlimeblade, galangarod, limejuice, knust chili og fiskesovs. En del af disse ingredienser skal ikke spises, men efterlades som smagsgiver i suppen. Fyldet består gerne af tomater, koriander, champignon, forårsløg samt rejer. Bemærk at denne suppe er temmelig stærk!

Lokale specialiteter i Phuket

Phuket tilbyder et ganske særligt køkken, da det trækker på inspiration fra både Kina, Sydthailand, Malaysia og Indien. Mange af Phukets nuværende indbyggere er efterkommere af kinesiske immigranter eller Malaysiske muslimer fra syd. Phukets popularitet som feriedestination gør, at du kan finde vestlig mad og fusionskøkkener i alle varianter. Du kan uden problemer finde hakkebøf med bløde løg på Phuket, hvis du savner nordisk mad, men området har nogle særlige retter, som vi varmt kan anbefale:

Massaman-karry (Massaman Curry eller på thailandsk Gaeng Massaman)

Hvis du savner en ret med kartofler, så er massaman et godt bud! Massaman-karry er fra det malaysisk-muslimske køkken med karakteristiske strøg fra det indiske køkken.  Som mange andre thailandske retter, er massaman baseret på en pasta. Denne er dog lavet på en del ingredienser, som normalt ikke indgår i thailandske retter. Massamanpasta består af kardemomme, kanel, nelliker, anis, spidskommen, laurbærblade, og muskatnød. Dertil benyttes tørret chili, koriander, citrongræs, galangarod, hvid peber, rejepasta, skalotteløg og hvidløg. Denne pasta bliver stegt i kokosmælk, hvorefter oksekød eller tofu for vegetarer tilsættes sammen med kartofler og gulerødder i tern, løg, fiskesovs eller salt, tamarindpasta, sukker og peanuts. Denne ret er ofte ikke så stærk, men den har en meget rig smag.

Mee Suo nuddelsuppe

Hvis du vil prøve en anderledes morgenmad, så har vi et godt bud her. Mee Suo har rødder i det kinesiske fujiankøkken.  Retten er en nuddelsuppe med tynde nudler, æg og hakket svinekød, som almindeligvis spises til morgenmad. Send ikke suppen tilbage til køkkenet, hvis den er kold - Mee Suo skal nydes kold. Denne ret findes sjældent uden for Phuket.

Wokstegte Hokkien-nudler (Mee Hoon Baa Chaang)

Denne ret består af de gule Hokkien-nudler stegt i soyasovs. Forårsløg tilsættes, og retten serveres med en klar svinekødssuppe med diverse grøntsager. Denne ret har sin oprindelse i det kinesiske køkken og er egnet til dem, der gerne vil undgå de stærke retter.

Phuket Vegetarian Festival

Phuket er berømt for sin årlige 9 dage lange vegetarfestival, som hvert år finder sted i oktober måned. Selv ikke-vegetarer undgår kød i disse dage på Phuket. Hvis du er så heldig at opleve Phuket under festivalen, så har du mulighed for at smage på kreative vegetarretter fra hele verden. De fleste restauranter fjerner simpelthen kød fra deres menuer og indsætter en 9-dages vegetarmenu. Dette betyder også, at hvis du er vegetar, så har stort set alle restauranter på Phuket erfaring med at lave lækre retter uden brug af kød.

Lokale specialiteter på Koh Samui

På Koh Samui er det almindeligt at bruge lokale råvarer i de madretter, der tilbydes. Det betyder for eksempel at kokosmælk og -olie, ananas, cashewnødder samt alt godt fra havet benyttes. Der findes ikke retter, der decideret tilhører Koh Samui. Øens udbud af lokale lækkerier er nærmere en del af de sydthailandske køkken. Dertil byder øen på grund af sin højt udviklede turisme og internationale popularitet på retter fra hele verden. Traditionelt benyttes der ikke så meget ris som tilbehør, som i det centrale og nordlige Thailand, men du kan uden problemer få ris til langt de fleste retter, hvis du ønsker det. Nedenfor har vi 3 bud på fantastisk retter, du skal smage på din rejse til Koh Samui:

Alt godt fra havet

Med sit varme hav, bringer Den Thailandske Golf både fisk, krabber, rejser, hummer, blæksprutter og østers på din tallerken. Mange af Koh Samuis strandhoteller har daglige eller ugentlige grillbuffeter, hvor dagens fangst smækkes direkte fra havet og op på grillen. Du behøver heldigvis  ikke at bo på hotellet for at få del i dette festmåltid, da stort set alle hoteller åbner deres restauranter for udefrakommende.

Gul karryret (Yellow Curry eller på thailandsk Gaeng Lueang)

Til denne ret benyttes næsten altid fisk. Den gule karry er baseret på kokosmælk samt grønne squash, ananas, grønne bønner, papajafrugt, og så bliver der traditionen tro ikke sparet på chillien. Der benyttes gerne en blanding af krydderier fra det thailandske og malaysisk-indiske køkken.

Tai Pla Karryret (Tai Pla Curry eller på thailandsk Gaeng Tai Pla)

Denne sydthailandske karryret er ikke for de sarte. Den er gerne meget stærk, og så er en vigtig del af denne ret fermenterede fiskeindvolde fra småfisk. Indvoldene er marinerede med havsalt, hvorefter de er puttet på dåser, som sættes i solen i en 2-3 dage for at fremskynde fermenteringsprocessen.  Blandingen koges i vand og tilsættes chili, citrongræs, kaffirlime, galangarod og gurkemeje. Senere tilsættes fisk. Afhængig af, hvor meget retten ønskes "formildet", tilføjes der sommetider bambusskud, aubergine og lange grønne bønner. Tai Pla er en bombardering af chili og fisk, prøv den hvis du tør.

shade