Oplev stemningen fra Opdagelsestiden i Belém

Flybillet til LissabonBelém er en berømt og meget smuk bydel i udkanten af Lissabon. Den ligger, hvor floden Tejo munder ud i Atlanterhavet - på grænsen mellem det beskyttende flodleje og åben sø så langt øjet rækker.

Og det er netop denne placering på grænsen mellem to slags verdener, der gennem tiden har givet Belém en så prominent placering inden for søfartshistorien. Den lille bydel, som i dag huser færre end 20.000 indbyggere, spillede en helt central rolle i Opdagelsestiden, hvor portugiserne var helt fremme i skoene og - fra et europæiske perspektiv - hovedaktørerne i udvidelsen af den kendte verden. Både fordi portugiserne stod bag en række afgørende teknologiske kvantespring inden for skibskonstruktion, og fordi de rent geografisk lå placeret ud mod den nye verden og tog nogle chancer med livet som indsats.

Er man interesseret i denne så afgørende historiske epoke, er Belém et sandt skatkammer. Jerónimosklostret, som fremstår helt exceptionelt velholdt og helt fortjent er at finde på UNESCO's liste over verdenskulturarv, er et godt sted at starte. Her ligger Vasco da Gama, der fandt søvejen til Indien syd om Afrika, begravet i overdådige omgivelser. Vasco da Gama spillede også selv en direkte rolle i forhold til klostret, da han bragte mængder af guld hjem fra sine eventyr rundt om i verden - og de imponerende bygninger blev i høj grad finansieret af skatter og afgifter på krydderier importeret via skib fra Østen af de nye ruter.

Læs mere om Lissabon

Også den legendariske administrator og strateg Henrik Søfareren, som i bred betydning var en altafgørende figur i Opdagelsestiden, havde en finger med i spillet omkring Jerónimosklostret. Den tilhørende kirke havde også enorm betydning som samlingssted for datidens søfarere, hvor hver rejse var et spørgsmål om liv og død og man aldrig helt vidste, hvor man havnede. I dag er Jerónimosklostret en overvældende oplevelse uden fra såvel som indeni. Ikke underligt at det en overgang var et yndet sidste hvilested for Portugals kongefamilie og i det hele taget er tæt forbundet med Portugals historie, udvikling og storhedstid.

En anden uomgængelig og særdeles iøjnefaldende bygning i Belém er Belémtårnet, der oprindeligt lå ude i floden på en klippe, men efterhånden som floden ændrede bane, blev tårnet flyttet op på land ved bredden, hvor det ligger i dag. Stilen, tårnet er bygget i, er meget detaljeret - et pragteksempel på manueline, som er en særlig portugisisk stilart. Også denne bygning - dette storslåede tårn - er UNESCO-verdensarv og spillede en betydelig rolle i Opdagelsestiden, hvor det vågede over skibe med værdifulde laster ved indsejlingen til Lissabon.

Endelig er der det langt nyere monument Padrão dos Descobrimentos fra første del af 1900-tallet, som netop er rejst som hyldest til Opdagelsestiden og portugisernes og Beléms store betydning for denne. Monumentet fanger og fokuserer ånden fra Opdagelsestiden, hvor man skuede ud over en ny og uopdaget verden og bandt kulturerne sammen gennem stadigt flere og nye søveje. Mellem disse mange storartede bygninger byder Belém i dag også på mange grønne områder og herlige haver som binder det hele flot sammen med skyggeområder og frisk luft - så nyd frokosten her på en af de herlige fiskerestauranter, mens du soler dig i en atmosfære af opdagelser og storhed i udkanten af Lissabon!

shade