Gå i Draculas fodspor - tre slotte du ikke må misse i Rumænien

Rejser til RumænienRumænien er et land omgærdet af mystik og nok det mest eksotiske og fremmedartede, Europa kan byde på. Landet har fascineret forfattere og eventyrere i århundreder og givet stof til mange myter og legender - godt hjulpet på vej af romaner som Dracula. Det skorter da heller ikke på drabelige episoder og farverige figurer i landets historie. Også landets vilde, bjergrige og ufremkommelige natur og de mange overvældende slotte i spektakulære og storslåede landskaber nærer fantasien og gør Rumænien til et enestående rejsemål.

Som rejsende skal man dybt ind i det centrale Rumænien, hvis man vil opleve den mest sagnomspundne del af landet på nært hold. Transsylvanien er nok det område, de fleste forbinder med Draculas slot, men Transsylvanien betyder faktisk 'hinsides skoven' og her bag de store skove grænsende mod Valakiet findes en række slotte, der i dag kæmper mere om titlen "Draculas slot", end de kæmper om de svært tilgængelige landområder, der omgiver dem - og som de tidligere herskede over på skift.

Mest berømt er nok Branslottet, som er et ualmindeligt velbevaret og ærefrygtindgydende middelalderslot. Det historiske slot huser blandt andet et museum, og faktisk blev hele fæstningen sidste år sat til salg netop som "Draculas slot". Vlad Dracula, som er den virkelige historiske person bag myten om Dracula, havde dog kun en ringe tilknytning til netop dette slot. Og det var næppe heller Branslottet, forfatteren Bram Stoker havde i tankerne, da han beskrev Draculas slot i gyserklassikeren Dracula. Ikke desto mindre er Branslottet et must. Et af de mest imponerende slotte i Europa.

Vlad Dracula, som også havde det drabelige tilnavn Spidderen, fordi han var kendt for at spidde sine fjender, havde derimod en meget direkte tilknytning til slottet Poenari, som også imponerer de besøgende, der når helt frem. Her er det dog i lige så høj grad omgivelserne og beliggenheden, der gør indtryk. Det er bestemt ikke helt nemt at komme frem til Poenari. Blandt andet skal man kæmpe sig op ad intet mindre end 1480 trappetrin. Men det er rejsen værd, og man fornemmer, hvilken indsats der skulle til for at rejse en fæstning i så svært fremkommeligt terræn med dybe kløfter og bjerge i en tid, hvor man ikke havde maskiner til hjælp.

Endelig er der Slottet Corvin, også omtalt Hunyadi og Hunedoara. Det ligger ikke helt så eventyrligt, men til gengæld er det blandt de største i hele Europa. Eksperter kalder det et af de mest imponerede militære fæstningsanlæg fra middelalderen noget sted i verden. Ifølge legenden skulle Dracula have siddet fængslet syv år her i slottet. Man siger også, at det spøger på Corvin om natten. I det hele taget bidrager slottet ved Hunedoara som de andre til Rumæniens rige og levende folklore. Her i området tager folk faktisk den dag i dag hvidløg alvorligt som våben mod det overnaturlige!

I virkeligheden er der nok ingen slotte, der helt specifikt kan gøre krav på Dracula - hverken den fiktive Dracula eller den historiske person, men det er i Rumæniens indre, at atmosfæren findes og legenden næres. Her danner storslået natur, en isoleret lokalbefolkning, små middelalderlandsbyer med gamle befæstede stenkirker og storslåede slotte rammerne om en rejseoplevelse ud over det sædvanlige. Noget man gider fortælle om, når man kommer hjem.

shade