Europas 3 mest interessante museer for moderne kunst

Europa har en samlet kulturarv som få - hvis nogen andre verdensdele overhovedet - kan måle sig med. Og kunst og kultur i Europa er ikke kun fordums storhed - det er en tradition der stadig kaster nye mesterværker af sig.

Der er rigeligt med muligheder for at opleve den moderne (og postmoderne) kunst og samtidskunsten i de fleste europæiske lande. Enhver storby eller hovedstad med respekt for sig selv har en museum for moderne kunst.

Nogle byer er endda så heldige at have museer, hvor det ikke kun er kunstsamlingen, der vækker opsigt og trækker gæster til, men også selve museumsbygningerne og de naturlige eller menneskeskabte omgivelser.

Det mest berømte eksempel på et sådant museum er måske nok Guggenheim i Bilbao i Baskerlandet, Nordspanien. Museet er så enestående en bygning, at det er blevet byens vartegn og må siges at være et kunstværk - ja, et mesterværk - i sig selv af arkitekten Frank Gehry.

Guggenheim i Bilbao har også meget at byde på inden for murene, hvor de stadigt skiftende udstillinger blandt andet har kunnet fremvise verdensberømte kunstnere som amerikanske Jeff Koons.

Kröller-Müller museet i Holland kan ikke prale af en ligeså iøjnefaldende bygning som Guggenheim i Bilbao, men til gengæld har Kröller-Müller den vel nok mest imponerende skulpturpark i Europa. Skulpturparken er simpelthen en del af Otterlos Hoge Veluwe nationalpark. Her finder du skulpturer skabt af nogle af Europas største moderne billedhuggere.

Parken omkring Kröller-Müller er meget stor, og vil man nå rundt og se alle skulpturer, skal man sætte en god dag af til det - eller leje cykler så man kommer hurtigere rundt. Også indendørs imponerer Kröller-Müller museet med kunst fra Van Gogh-æraen og frem.

Castello di Rivoli i Torino er også et museum helt i særklasse. Selve den ualmindeligt smukke museumsbygning er fra 1600-tallet og fuldt fortjent optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Samlingen, som det overdådige museum huser, er også imponerende - især hvis man har en forkærlighed for nogle af kunstnerverdenens mere kontroversielle og excentriske personligheder.

På trods af de helt klassiske rammer, rummer Castello di Rivoli alt fra skulpturer over malerier til moderne videoinstallationskunst fra kunstnere som Alselm Keifer og Tracey Emin. Castello di Rivoli er heller ikke noget dumt sted at blive sulten, her ligger nemlig den fremragende og berømte restaurant Combal Zero.

shade