Nordamerika  >  Mexico  >  Merida

Rejser til Merida

Det er af udseende den mest europæiske by på Yucatan. Mexicos Paris siger de lokale ikke uden stolthed om Merida, der blev grundlagt i 1542 på resterne af en tidligere maya-by, Tihó. For 100 år siden havde byen flere millionærer i forhold til indbyggertallet end nogen anden by i Mexico og deres vældige paladsagtige, hvide huse gav byen tilnavnet La Ciudad Blanca, Den Hvide By.

Al denne velstand stammede fra de lange, stærke og smidige sisal-fibre fra lokale agaver, som især blev lavet til tovværk og snore og eksporteret til hele verden. Hvert område i byen har sit lokale fødevaremarked, livlige steder især om formiddagen, hvor man kan se tortillas bliver fremstillet og bagt på samlebånd på gammeldags små maskiner, få sin fisk tilberedt hos fiskehandleren og indtage den ved et bord i hallen med alle de små køkkener, der byder på hver deres specialiteter, eller man kan købe frugt og ost eller kød hos slagteren, hvor flækkede høns hænger på række med struttende gule æggeblommer, så man kan være sikker på det ikke er en hanekylling, man investerer i.

Om Merida

Med temperaturer på 24 grader i januar er Merida i Mexico et fremragende vinterrejsemål. Byen, som har knap en million indbyggere, bugner af kulturelle og historiske seværdigheder, har en utrolig livlig atmosfære og er et glimrende udgangspunkt for udforskning af hele Yucatanhalvøen. Mange opfatter Merida som Mexicos kulturhovedstad, og byen har da også utroligt meget historie, arkitektur og kunst at byde på - og i de omgivende landskaber finder du nogle af de bedst bevarede vidnesbyrd fra den gamle Maya-civilisation, der herskede her i fordums tider. Også indendøre er der store kulturoplevelser i vente i byens mange museer. Med andre ord har Merida lidt mere kulturel tyngde end de mere resort-baserede byer, som Yucatan også huser en del af, men alligevel er der kun en kort køretur ud til de dejlige strande fra Merida – og mod syd og vest venter der store naturoplevelser på land.

Merida er en livlig by med et aktivt kulturliv, der blandt andet giver sig udslag i en del gratis koncerter og opvisninger på daglig basis - og en gang om året er byen vært for et større karneval. Som i resten af Mexico er her gode muligheder for madelskere - lige fra den hurtige mad fra biksen på hjørnet til de finere restauranter i byens gamle centrum.

Arkitekturen i Merida er præget af den koloniale stil og de mest prægtige bygninger ligger på eller i nærheden af Zócalo, byens centrale plads. Byens store kirke er Catedral de San Ildefonso, som ligger på den østlige del af pladsen. Tæt ved ligger Museo Macay museum for moderne kunst. Det er interessant, at et museum for moderne kunst har fået en så prominent placering, men det passer meget godt med Meridas ambitioner om at være en moderne by, såvel som en by med dybe rødder i det traditionelle samfund. Dele af Mayabygninger er brugt som byggesten i de nyere monumenter fra kolonialtiden, og på den måde smelter kulturerne og historien sammen i Merida. Se også det gamle rådhus mod vest og Guvernørens palads mod nord. Sidstnævnte giver gratis adgang og fremviser vægmalerier, der fortæller om lokalhistorien fra området. Byens vartegn er "Flag-monumentet" ved Paseo Montejo, en hyggelig gade som skal udforskes til fods.

 

Flybilletter til Merida
Flybilletter til Merida

Sådan finder du billige flybilletter til Merida, Mexico. Ticket2Travel finder billige flybilletter til Merida og sammenligner priser og tider blandt alle flyselskaber

shade